Život u izoliranim naseljima onemogućava integraciju Roma

Poboljšanje teških uvjeta života u kojima godinama žive romske obitelji s područja grada Delnica jedan je od ciljeva aktivnosti pučke pravobraniteljice Lore Vidović, a posljednji u nizu bio je sastanak održan 22. veljače 2017., na kojem je okupila sve čije bi djelovanje tom cilju moglo pridonijeti – predstavnike Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstva državne imovine, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Grada Delnica, Primorsko-goranske županije, pravobraniteljicu za djecu Ivanu Milas Klarić i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija te njihove suradnike. Na sastanku je sudjelovala i zamjenica pravobraniteljice na čelu Službe za suzbijanje diskriminacije, Tena Šimonović Einwalter, sa savjetnicama.

SastanakUPPDelnice

Mnoge romske obitelji na području Delnica žive u potpuno neprimjerenim uvjetima, osnovni resursi poput pitke vode i struje su im nedostupni, prostorno su dislocirani i udaljeni od bilo kakvih društvenih sadržaja i institucija koje pružaju javne usluge. Stoga su na sastanku dogovoreni konkretni kratkoročni i dugoročni potezi u suradnji nadležnih pri pronalasku rješenja za stambeno zbrinjavanje, pripremi obitelji na preseljenje razgovorom i informiranjem, kao i u pripremi aktivnosti za integraciju, što bi uključivalo i sudjelovanje stanovnika mjesta u kojima bi se obitelji mogle zbrinuti. Pravobraniteljica Vidović navedene će aktivnosti pratiti, te nastaviti postupati u pojedinačnim predmetima i ostalim aktivnostima nužnima za rješavanje problema ovih obitelji.

Marginalizacija Roma siguran je ishod prostorne izolacije i nedostatka komunalnih usluga, bez koje njihova integracija gotovo da nije ni moguća. Stoga bi prvenstveno jedinice lokalne samouprave trebale prestati s praksom preseljenja Roma u izolirana naselja, udaljena od ostatka mjesta, do čega je došlo i u Delnicama. Na rješavanju ovog problema Ured pučke pravobraniteljice radi kontinuirano, postupanjem Službe za suzbijanje diskriminacije, što uključuje prikupljanje informacija prilikom terenskih posjeta, komunikaciju s nadležnima i njihovo poticanje na suradnju, ali i promicanje jednakosti kroz medijske istupe.

Ostale novosti

  • 1