Raznolikost je bogatstvo društva, na to nas podsjeća i Dan vjerske slobode

Zadnja subota u siječnju u Hrvatskoj je posvećena vjerskom pluralizmu. Tada se obilježava Dan vjerske slobode, što je prilika za podsjećanje na raznolikost društva kao njegovog bogatstva. Svima je zajamčena sloboda vjeroispovijedi, a zabranjena je diskriminacija na osnovu vjere - tako propisuju i Opća deklaracija UN-a o ljudskim pravima i Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i Ustav Republike Hrvatske.

U svakodnevnom životu to znači da nitko ne smije biti doveden u nepovoljniji položaj zbog svoje pripadnosti određenoj vjerskoj zajednici, ali ni zbog nereligioznih uvjerenja. Diskriminacija može, ali i ne mora biti učinjena s namjerom ili biti motivirana mržnjom, jer se ona čini i praksama i odlukama donesenima u dobroj namjeri, no koje negativno utječu na pripadnike određene vjere, njihove specifične običaje ili potrebe. Svaka diskriminacija, pa tako i ona na osnovu vjere, neprihvatljiva, neovisno o tome što je do nje dovelo.

Diljem svijeta ovaj se dan obilježava na različite datume, a inicirala ga je Međunarodna udruga za vjerske slobode, nevladina organizacija koja ima savjetodavni status u UN-u, UNESCO-u i Vijeću Europe. Bez obzira na datum njegova obilježavanja, ovaj je Dan uvijek dobra prilika za podsjetnik kako su tolerancija te poštivanje svih vjernika i ireligioznih osoba snažan pokazatelj zrelosti društva i razine njegovog demokratskog razvoja.

VIše o diskriminaciji na osnovu vjere možete doznati ovdje, u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2015. godinu.

Ostale novosti

  • 1