Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja 2014. godine

Svake godine 20. lipnja Ujedinjeni narodi i brojne države, organizacije i pojedinci diljem svijeta slave Svjetski dan izbjeglica koji, osim što podsjeća na donošenje vrlo važnog dokumenta, Konvencije o statusu izbjeglica (1951), slavi i hrabrost, snagu i odlučnost žena, muškaraca i djece koji su prisiljeni napustiti svoje domove pod prijetnjom progona, sukoba i nasilja.

Stoga je izuzetno važno osvijestiti činjenicu kako se neki od njih, u potrazi za mirom i očuvanjem života, upućuju na daleka putovanja koja ih ponekad dovode do Republike Hrvatske, gdje ih možda promatramo kao strance ili nepoželjne, ponekad čak i samo temeljem jezika koji govore ili boje kože. Na ovaj dan, potrebno je prisjetiti se i kako se mnogi naši nekadašnji sugrađani koji su napustili svoje domove za vrijeme Domovinskog rata još uvijek nalaze u statusu izbjeglica u drugim zemljama i pokušavaju se vratiti. Svima njima potrebna je pomoć i podrška, a ponekad i samo topli ljudski pogled ili ljubazna riječ razumijevanja.

Pozivamo stoga sve građane i građanke da se pridruže obilježavaju ovog važnog dana te da podrže napore usmjerene prema sprečavanju sukoba, odnosno prema postizanju mira i sigurnosti, kako bi se sve osobe prisiljene napustiti svoje domove što skorije vratile kući. 

 

                                                                                                                                                                             Pučka pravobraniteljica

Ostale novosti

  • 1