Pučka pravobraniteljica povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva

Od 1993. godine, kada je Glavna skupština Ujedinjenih naroda odlučila da će se na taj dan promicati potreba za smanjenjem siromaštva u svim zemljama, 17. listopada obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Ovaj dan obilježava se samo jedan dan nakon Svjetskog dana hrane, koji je posvećen upravo onima kojma je ugroženo temeljno ljudsko pravo na život zbog nedostatka hrane, u svijetu od kojeg pati još uvijek 3 milijarde ljudi.

 

Gospodarska i financijska kriza u Republici Hrvatskoj uzele su svoj danak, pa posljednji statistički podaci pokazuju daljnje pogoršanje materijalnih uvjeta građana. Prema posljednjim službenim podacima, stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj iznosi 21,1 posto, što znači da petina građana ne može podmirivati svoje osnovne potrebe, odnosno njihov je dohodak ispod praga rizika od siromaštva.

U ovakvim je prilikama u javnoj raspravi novi Zakon o socijalnoj skrbi koji treba dati projekciju najugroženijih socijalnih skupina te regulirati prava i socijalne usluge u sustavu socijalne skrbi kojima će se učinci krize na najranjivije skupine građana ublažiti.

Nadamo se stoga da će bolje reguliranje socijalnog stanovanja, bolje ciljani i pravedniji socijalni transferi, posebice u odnosu na najranjivije skupine stanovništva, kriteriji po kojima bi se utvrđivala osnovica za socijalne naknade, uvođenje preciznijeg imovinskog cenzusa, bolji status i uređena prava beskućnika, naći svoje mjesto u novom Zakonu o socijalnoj skrbi.

Ostale novosti

  • 1