Predavanje zamjenice pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter studentima Pravnog fakulteta u Zagrebu

Studentima Pravnog fakulteta u Zagrebu u sklopu seminarske nastave iz kolegija Europsko javno pravo, u četvrtak 16. svibnja predavanje je održala zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter. Fokus predavanja bio je na suzbijanju diskriminacije u Republici Hrvatskoj, a studenti su imali priliku čuti podatke iz nedavno objavljenog Izvješća pučke pravobraniteljice za 2018. godinu.

Na seminaru,  pod vodstvom izvanredne profesorice Snježane Vasiljević, studenti se upoznaju s pravom Europske unije, uključujući europsko antidiskriminacijsko pravo, a zamjenica Šimonović Einwalter u svom je predavanju povezala pravo EU na ovom području te Zakon o suzbijanju diskriminacije sa suzbijanjem diskriminacije u Hrvatskoj u praksi. Prvo je studente upoznala s rezultatima Istraživanja o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije koje je provela pučka pravobraniteljica, a koje ukazuje na kontinuiranu raširenost predrasuda i negativnih stavova prema određenim manjinskim skupinama, ali i na nedostatno poznavanje zakonodavnog i institucionalnog okvira za suzbijanje diskriminacije. Studentima je potom prenijela osnovne naglaske iz Izvješća pučke pravobraniteljice za 2018. koji se odnose na pojavnost diskriminacije, istaknuvši kako je u 2018. zaprimljeno 14 posto više pritužbi na diskriminaciju nego u prethodnoj godini. DSC 0638  

Zamjenica Šimonović Einwalter ukazala je i na važnost preventivnog djelovanja pučke pravobraniteljice kao središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije, posebice podizanja javne svijesti o raširenosti diskriminacije u Hrvatskoj te o dostupnim mehanizmima zašite. U završnom dijelu predavanja zanimanje studenata pobudili su izazovi s kojima se institucija susreću u radu, uključujući širenje govora mržnje. 

DSC 0642