Posjet studenata u Uredu pučke pravobraniteljice

U sklopu kolegija o ljudskim pravima na Katedri za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu, Ured pučke pravobraniteljice u petak 10. svibnja posjetilo je šezdesetak hrvatskih i stranih studenata koje je zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Einwalter upoznala s ulogom pravobraniteljskih institucija u zaštiti ljudskih prava.

Studenti pod vodstvom profesorice Antonije Petričušić iz prve su ruke dobili važne informacije o načinu rada pravobraniteljskih institucija u Hrvatskoj, o mandatima koje Ured pučke pravobraniteljice obavlja, kao i o osnovnim zaključcima iz Izvješća pučke pravobraniteljice za 2018. godinu. Zamjenica Tena Šimonović Einwalter upoznala je studente i s osnovama suzbijanja diskriminacije u Republici Hrvatskoj, a posebice s ulogom koju u tome ima pučka pravobraniteljica, kao središnje tijelo. Posebno je istaknula i značaj preventivnog djelovanja, kao i međunarodnu suradnju koje institucija redovito obavlja u svom radu sa svrhom razmjene iskustava i primjera dobre prakse.

rsz img 20190510 140658

Zamjenica pučke pravobraniteljice dala je studentima i prikaz mandata Nacionalnog preventivnog mehanizma te ih je upoznala s novim mandatom zaštite prijavitelja nepravilnosti kojeg će pučka pravobraniteljica početi obavljati 1. srpnja ove godine.