Hrvatski sabor podržao je 14. lipnja 2018. Izvješće pučke pravobraniteljice za 2017., sa 114 glasova za, tri protiv i jednim suzdržanim. Izvješće sadrži analizu i ocjenu stanja ljudskih prava u Hrvatskoj te više od 200 preporuka za uklanjanje sustavnih problema građana. Preporuke su u najvećem broju usmjerene na tijela državne uprave, ali i jedinice lokalne i područne samouprave, strukovnim udruženjima, sindikatima i drugima.

Više...

Poštovani gospodine potpredsjedniče, poštovane zastupnice i zastupnici,

obraćanje bih počela jednom jednostavnom, ali prilično snažnom rečenicom, starijom od većine nas prisutnih:

„Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“

Te su riječi ujedinile svijet prije točno 70 godina, kada su brojne države, odlučne u tome da spriječe ponavljanje strahota iz Drugog svjetskog rata, ostvarile jedinstveni civilizacijski doseg - istaknule zaštitu ljudskih prava kao jedan od načina očuvanja mira i sprječavanja ratova.

Učinile su to, između ostalog, kreiranjem dokumenta čije sam vam riječi citirala - Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima, koja ih po prvi puta određuje kao svima urođena, jer ih ne trebamo zaslužiti; univerzalna, jer vrijede jednako za sve; neotuđiva, jer nam ih nitko ne može oduzeti.

Više...

Jedna od šest starijih osoba u svijetu suočava se nekim oblikom nasilja, koje često ostaje neprijavljeno i nekažnjeno, upozoravaju Ujedinjeni narodi. Kako bi se to promijenilo, UN je 15. lipnja utemeljio kao Svjetski dan svjesnosti o zlostavljanju starijih.

Naime, čak i kad su u neizdrživoj situaciji, stariji oklijevaju s prijavom nasilja zbog srama, straha od osvete ili osjećaja bespomoćnosti. S obzirom da o njegovoj učestalosti nedostaju sustavni podaci, Strategija socijalne skrbi za starije osobe 2017.-2020. predviđa istraživanje, a na osnovu dobivenih podataka izradit će se preporuke za prevenciju.

Više...

Omogućavanje samo određenim profesijama da koriste mjere aktivne politike zapošljavanja otvara osnovanu sumnju na diskriminaciju temeljem obrazovanja, zbog čega je Ured pučke pravobraniteljice uputio upozorenje Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.  

Riječ je o mjerama „Potpora za zapošljavanje i stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo“ i „Osposobljavanje za stjecanje odgovarajućeg iskustva 30+“ koje su, prema Uvjetima i načinu korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2018. godini (Hrvatski zavod za zapošljavanje), namijenjene isključivo profesijama vezanima za socijalnu skrb, obrazovanje i zdravstvo.

Više...

Ostale novosti

  • 1