Diljem svijeta 10. listopada obilježava se kao Svjetski dan beskućnika, kako bi se povećalo svijest javnosti o problemima s kojima se susreću osobe iz ove ranjive skupine društva. Kad je u pitanju Hrvatska, nažalost nema pozitivnih promjena u odnosu na godinu ranije.

Tako i dalje nije proširena definicija beskućnika prema ETHOS tipologiji, kojom bi se obuhvatilo osobe bez krova nad glavom, osobe bez kuće/stana te nesigurno ili neodgovarajuće stanovanje. Također je potrebno omogućiti pravo na zajamčenu minimalnu naknadu i beskućnicima u prihvatilištima, ne samo onima u prenoćištima, jednako kao i sva socijalna prava i zdravstveno osiguranje odmah po pokretanju postupka prijave prebivališta. To su ujedno i preporuke pučke pravobraniteljice Lore Vidović iz Izvješća za 2017. godinu, koje je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku navelo da će ih razmotriti prilikom izrade novog Zakona o socijalnoj skrbi. Također je nužno izraditi Nacionalnu strategiju o beskućništvu i Protokol o postupanju s beskućnicima, na što pravobraniteljica također niz godina upozorava.

Više...

Priopćenje o testiranju u vezi raspisanog Javnog natječaja za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme u Uredu pučke pravobraniteljice objavljen u Narodnim novinama broj 79/18 od 05. rujna 2018. godine, pozivaju se kandidati na testiranje za radna mjesta:  Savjetnik/savjetnica pučke pravobraniteljice za promicanje ljudskih prava, suradnju i odnose s javnošću (1 izvršitelj) i Savjetnik/savjetnica pučke pravobraniteljice za pravne poslove (1 izvršitelj).

Više...

U Hrvatskom saboru ovaj će se tjedan raspravljati o Prijedlogu zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti – tako će se u prvom čitanju naći 10. listopada 2018. na plenarnoj sjednici, Odboru za zakonodavstvo i Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a 11. listopada na Odboru za pravosuđe.

Prema ovom Prijedlogu, Ured pučke pravobraniteljice predviđen je kao tijelo nadležno za vanjsko prijavljivanje, u dijelu koji se odnosi na zaštitu prijavitelja, što jest u okviru ustavnih ovlasti. Bitno je još jednom istaknuti da pučki pravobranitelj ne može biti tijelo nadležno za ispitivanje i utvrđivanje nepravilnosti, što je ranije bilo predloženo, s obzirom da one uključuju područja kao što su nuklearna sigurnost, financijsko poslovanje ili zaštita životinja, što nije u okviru ustavnih nadležnosti zaštite ljudskih prava i sloboda.

Više...

Podizanje kvalitete života građana, kroz snažniju zaštitu ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije, cilj je više od 200 preporuka koje je pučka pravobraniteljica Lora Vidović u Izvješću za 2017. godinu uputila državnim tijelima, jedinicama lokalne samouprave, sveučilištima, strukovnim organizacijama, sindikatima i drugima.

Među njima su one, primjerice, o potrebi preispitivanja regulacije rada na određeno vrijeme, zbog učestalosti zlouporaba; o nužnosti donošenja novog Ovršnog zakona, koji bi omogućio jeftiniji, pravedniji i jednostavniji ovršni postupak; ili o potrebi osmišljavanja dodatnih mjera zapošljavanja starijih od 50, koji iznimno teško pronalaze posao zbog dobne diskriminacije.

Više...

Ostale novosti

  • 1