Svijet se 2. kolovoza prisjeća romskih žrtava Drugog svjetskog rata, nad kojima su diljem Europe izvršeni brojni zločini. Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta obilježava se svakog 2. kolovoza, na dan kada je 1944. u koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeno je otprilike 3000 Roma.

Više...

Ove godine navršava se 70 godina od usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, koja propisuje da nitko ne smije biti podvrgnut mučenju ili okrutnom, neljudskom ili ponižavajućem postupku ili kazni. Unatoč tome, ovaj teški oblik kršenja temeljnih ljudski prava, čija apsolutna zabrana proizlazi iz svih značajnijih međunarodnih dokumenata o ljudskim pravima, još uvijek je prisutan u brojnim krajevima svijeta. Prilika za podizanje svijesti o ovom problemu je UN-ov Međunarodni dan podrške žrtvama mučenja, koji se obilježava 26. lipnja svake godine.

Više...

Hrvatski sabor podržao je 14. lipnja 2018. Izvješće pučke pravobraniteljice za 2017., sa 114 glasova za, tri protiv i jednim suzdržanim. Izvješće sadrži analizu i ocjenu stanja ljudskih prava u Hrvatskoj te više od 200 preporuka za uklanjanje sustavnih problema građana. Preporuke su u najvećem broju usmjerene na tijela državne uprave, ali i jedinice lokalne i područne samouprave, strukovnim udruženjima, sindikatima i drugima.

Više...

Poštovani gospodine potpredsjedniče, poštovane zastupnice i zastupnici,

obraćanje bih počela jednom jednostavnom, ali prilično snažnom rečenicom, starijom od većine nas prisutnih:

„Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“

Te su riječi ujedinile svijet prije točno 70 godina, kada su brojne države, odlučne u tome da spriječe ponavljanje strahota iz Drugog svjetskog rata, ostvarile jedinstveni civilizacijski doseg - istaknule zaštitu ljudskih prava kao jedan od načina očuvanja mira i sprječavanja ratova.

Učinile su to, između ostalog, kreiranjem dokumenta čije sam vam riječi citirala - Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima, koja ih po prvi puta određuje kao svima urođena, jer ih ne trebamo zaslužiti; univerzalna, jer vrijede jednako za sve; neotuđiva, jer nam ih nitko ne može oduzeti.

Više...

Ostale novosti

  • 1