Nastojanja da se izradom novog Ovršnog zakona unaprijedi zaštita dostojanstva ovršenika, smanje troškovi postupka i postigne pravednija procesna ravnoteža ovrhovoditelja i ovršenika, svakako su vrijedna pozdrava, što je pučka pravobraniteljica Lora Vidović i primijetila tijekom javnog savjetovanja o nacrtu prijedloga tog zakona. No, unatoč namjeri da se ispuni njena preporuka i novim zakonom uspostavi pravedan, učinkovit i održiv model ovrhe, i dalje je ostao neriješen niz problema, uključujući i problem tzv. vječitih dužnika.

Više...

Pozdravljajući izradu nacrta prijedloga Zakona o vodnim uslugama, pučka pravobraniteljica je u procesu javnog savjetovanja o tom zakonu predložila i kako ga unaprijediti da u što većoj mjeri jamči pravo na vodu, koje nije samostalno ustavno pravo, ali je zbog važnosti vode neodvojivo od svih prava koja svakom pojedincu jamče zdrav i dostojanstven život.

Više...

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog Sabora prihvatio je 18. siječnja konačni prijedlog Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, unatoč primjedbama pučke pravobraniteljice Lore Vidović da taj zakon neće biti moguće provoditi, posebno ako se u proračunu ne osiguraju sredstva potrebna za zaprimanje i ispitivanje pojedinačnih prijava o nepravilnosti, kao i za obavljanje drugih poslova pučkog pravobranitelja kao tijela koje će biti nadležno za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti.

Više...

Ostale novosti

  • 1