Prevencija ovrha, uspješnije vraćanje duga i suzbijanje energetskog siromaštva dio je ciljeva komentara koje je pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila Ministarstvu financija na prijedloge poreznih zakona. Riječ je o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Općeg poreznog zakona i Zakona o porezu na dohodak, koji su bili u javnoj raspravi do početka rujna.

Više...

Problemi s dostupnošću javne vodoopskrbe i odvodnje te odvozom smeća, kao i osiguravanje socijalnih i zdravstvenih usluga, posebice starijim osobama, bile su glavne teme tijekom dvodnevnog terenskog rada pučke pravobraniteljice Lore Vidović i njezinih suradnika u Karlovačkoj županiji.

Obilazak je uključivao Karlovac, Vojnić, Krnjak, Rakovicu i Plaški, gdje je održan niz susreta i sastanaka s građanima, županom Damirom Jelićem, gradonačelnikom Damirom Mandićem, načelnicima, djelatnicima Centra za socijalnu skrb, organizacijama civilnog društva, LAG-ovima i predstavnicima nacionalnih manjina. Tijekom dva dana, savjetnici pravobraniteljice primali su i pritužbe građana, a najveći odaziv zabilježen je u Karlovcu. Na temelju pritužbi, ali i informacija o različitim problemima na koje su sugovornici upozorili na sastancima, pravobraniteljica će, kao i do sada nakon obilaska županija, otvoriti niz ispitnih postupaka.

Više...

Foto: Vijeće Europe (coe.int)

Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, poznatija kao Europska konvencija o ljudskim pravima, stupila je na snagu 3. rujna 1953. godine. Do danas su je ratificirale sve članice Vijeća Europe, čime su se obvezale poštivati temeljna ljudska prava i slobode svojih građana, uključujući pravo na život, na pošteno suđenje, zabranu diskriminacije, mučenja, ropstva i prisilnog rada, pravo na slobodu govora i druge.

Više...

Stvaranje učinkovitog sustava zaštite zviždača bilo bi značajan doprinos borbi protiv korupcije, no predloženi zakon to neće postići, upozorila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović Ministarstvo pravosuđa, komentirajući Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

U njemu je, primjerice, naglasak stavljen na osiguravanje kanala za prijavu nepravilnosti i na načela, dok je sam način zaštite zviždača nedovoljno razrađen. Nije ni propisano kako bi i u kojim rokovima, u kontekstu primjene ovog Zakona, trebala postupati tijela nezaobilazna u borbi protiv korupcije, poput USKOK-a i inspekcijskih službi, iako je to ključno za učinkovito rješavanje prijave i zaštitu zviždača.

Više...

Ostale novosti

  • 1