Postupajući po pritužbama Ivane i Miše Bebića, roditelja dječaka Gabrijela Bebića, te liječnice Ksenije Kaleb, pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila je upozorenje Ministarstvu zdravstva i pozvala ga da ju u roku od 60 dana izvijesti o rezultatima dodatnih zdravstveno-inspekcijskih nadzora pokrenutih povodom smrti dječaka, kao i o drugim postupcima koji jesu ili će biti pokrenuti protiv odgovornih, ali i o usklađivanju mreže zdravstvene zaštite sa stvarnim potrebama građana.

Više...

Budući da iz prakse međunarodnih i nacionalnih sudova, među kojima je i praksa Ustavnog suda, proizlazi da je korištenje sintagme „za dom spremni“ protupravno, pučka pravobraniteljica Lora Vidović obavijestila je Ministarstvo unutarnjih poslova o nedavnoj objavi na službenoj Facebook stranici pjevača Marka Perkovića na kojoj je obožavateljima upućena poruka sa spornim pozdravom, te je zatražila od MUP-a da ju obavijesti je li povodom nje pokrenuo postupak.

Više...

foto: Europska komisija - Europe by Sattelite

Pučka pravobraniteljica i predsjedavajuća ENNHRI-ja (Europske mreže nezavisnih institucija za ljudska prava) Lora Vidović i njena zamjenica i predsjedavajuća izvršnog odbora Equineta (Europske mreže tijela za jednakost) Tena Šimonović Einwalter sastale su se s europskom povjerenicom za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Verom Jourovom, nakon njenog izlaganja međunarodnoj konferenciji 'EU KAO GLOBALNI LIDER U VLADAVINI PRAVA' u organizaciji Jean Monnet centra izvrsnosti Pravnog fakulteta u Zagrebu i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, održanoj 22. veljače u Kući Europe.

Više...

Nastojanja da se izradom novog Ovršnog zakona unaprijedi zaštita dostojanstva ovršenika, smanje troškovi postupka i postigne pravednija procesna ravnoteža ovrhovoditelja i ovršenika, svakako su vrijedna pozdrava, što je pučka pravobraniteljica Lora Vidović i primijetila tijekom javnog savjetovanja o nacrtu prijedloga tog zakona. No, unatoč namjeri da se ispuni njena preporuka i novim zakonom uspostavi pravedan, učinkovit i održiv model ovrhe, i dalje je ostao neriješen niz problema, uključujući i problem tzv. vječitih dužnika.

Više...

Ostale novosti

  • 1